Domowy kopiec kreta

Domowy kopiec kreta

Kopiec kreta to tradycyjny polski deser, znany i uwielbiany przez wiele osób. Jest to pyszny i soczysty biszkopt z kremem czekoladowym i bananami, posypany kruszonką. Idealny na urodziny, imieniny, ale też jako słodki dodatek do popołudniowej kawy. Przyrządzenie tego tortu w domu może być wspaniałym sposobem na spędzenie czasu z rodziną. Pomimo, że w sklepach jest wiele gotowych opcji, to smak tradycyjnego, domowego kopcem kreta jest nieporównywalny. Ktokolwiek go skosztuje, na pewno poczuje, jak przenosi się do krainy dzieciństwa. Gotowy na domowy kopiec kreta?

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Baza czekoladowa:
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 4-5 łyżek kakao
  • Wszystkie składniki podgrzewamy do momentu rozpuszczenia. Studzimy.
  • 700ml śmietanki kremówki 36%
  • 500g serka mascarpone
  • 1 czekolada mleczna
  • 2 galaretki bananowe
  • 5-6 bananów

Domowy kopiec kreta – jak zrobić?

  1. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę dodajemy stopniowo szklankę cukru i wlewamy po jednym żółtku. Małym strumieniem wlewamy przestudzoną bazę czekoladą przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą dokładnie mieszamy na najmniejszych obrotach (lub trzepaczką) do połączenia się składników. Pieczemy w 180 stopni około 45 minut
  2. Za pomocą łyżki wybieramy miąższ z wystudzonego biszkoptu, zostawiając brzegi biszkoptu. Układamy banany (można też je przekroić)

  3. Galaretki rozpuszczamy w szklance wody i studzimy
  4. Śmietankę ubijamy, gdy zacznie się sztywnieć, dodajemy serek mascarpone, pokrojoną drobno czekoladę i galaretkę bananową. Powstałą masę wylewamy na banany i kruszymy wcześniej wydrążonym biszkoptem, lekko przyklepując. Chłodzimy w lodówce

Słowa kluczowe: kopiec kreta, gdzie kupić

Domowy kopiec kreta – dodatkowe informacje

Biszkopt ten ma tendencję do opadania, szczególnie w środku. Jednak w tym przypadku nie przeszkadza to w niczym. Przy innym wykonywaniu ciasta na bazie właśnie tego biszkoptu, piekę dwa osobne biszkopty. Jeśli szukasz sklepów, gdzie można kupić kopiec kreta, sprawdź nasze porady.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowy kisiel jagodowy
Następny przepis: Domowy krupnik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode