Ciasto tortowe kakaowo- orzechowe z mandarynkami

Ciasto tortowe kakaowo- orzechowe z mandarynkami

Ten przepis na ciasto tortowe kakaowo-orzechowe z mandarynkami to cudo dla każdego wielbiciela słodkości. Idealnie zbalansowane smaki kakao, chrupiących orzechów i soczystych mandarynek tworzą niezapomniane połączenie, które zaskoczy nie tylko nas, ale i naszych gości. To nie jest zwyczajne ciasto – to prawdziwy kulinarny majstersztyk, z którym uczta staje się prawdziwym doświadczeniem. Znajdujący się w składnikach „kakaowy szatan” dodaje niepowtarzalnego charakteru. To ciasto to mieszanka klasycznych smaków w nowoczesnym wydaniu, której nie można się oprzeć. Przepis jest prosty i niezawodny – idealny dla każdego, kto chciałby poczuć prawdziwą magię kulinariów.

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Biszkopt orzechowy:
  • 8 jajek
  • 1 szklanka mielonych orzechów
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki kawy prawdziwej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • 30 dag masła
  • 4 żółtka
  • 750 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej
  • 2 łyżki śmietanki
  • 1/3 szklanki siekanych orzechów
  • 1/3 szklanki wiśni z likieru
  • 1/3 szklanki siekanej czekolady deserowej
  • 1 puszka mandarynek w zalewie
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Forma: 25/35 cm

Ciasto tortowe kakaowo-orzechowe z mandarynkami – jak zrobić?

  • 1.

    Biszkopt kakaowy:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodawać po 1 żółtku następnie partiami dodawać mąkę przesianą z proszkiem i kakao, delikatnie mieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem. Pieczenie ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po wystygnięciu biszkopt przekroić na pół i można nasączyć kawą z dodatkiem 1 łyżki alkoholu.

  • 2.

    Biszkopt orzechowy:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodać po jednym żółtku oraz partiami dodawać pozostałe składniki delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem. Pieczenie ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

  • 3.

    Masa budyniowa:
    500 ml mleka zagotować wraz z cukrami do 250 ml, dodać mąkę oraz żółtka i dokładnie wymieszać. Mieszankę wylać na gotujące mleko i mieszać, aby budyń nie przywarł do garnka. Gdy powstaną pęcherzyki, zestawić budyń z ognia i nakryć folią spożywczą, odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na gładką masę i partiami dodawać budyń do masła, na koniec dodać spirytus. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz ze śmietanką i wystudzić. Masę podzielić na 2 części. Do pierwszej dodać rozpuszczoną czekoladę, siekać orzechy, wiśnie oraz siekaną czekoladę. Do drugiej części dodać odsączone i pokrojone mandarynki oraz sok z cytryny.

  • 4.

    Składanie ciasta:
    Na spód położyć jedną część biszkoptu kakaowego, na to masę czekoladową, biszkopt orzechowy, masę z mandarynkami i drugą część biszkoptu kakaowego. Na wierzch możemy wyłożyć polewę czekoladową.

  • 5.

    Polewa czekoladowa:
    Wodę zagotować z cukrem, zestawić z ognia i dodać masło oraz kakao, cały czas energicznie mieszając, aby polewa była jednolita. Po wystygnięciu wyłożyć na ciasto.

Porady – dodatkowe informacje

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto toffi na biszkopcie
Następny przepis: Ciasto trójkolorowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode