Z pewnością każdy z nas ma swoje ulubione piwo. Jednak nawet te najlepsze, nie dorównają własnej roboty trunkom. Każdy browar rzemieślniczy, np. browar Trzechkumpli , zaczynał od maleńkiej produkcji w zaciszu domowym, więc dlaczego i Ty nie mógłbyś spróbować? Na dobry początek nie potrzeba wielkich inwestycji, wystarczą narzędzia, surowce i cierpliwość.
Potrzebujemy jedynie kilku elementów, by móc otworzyć swój mini browar rzemieślniczy:
-
Duży sagan z przykrywką, o pojemności 20-30 litrów,
-
Fermentator z pokrywką i kranikiem,
-
Wiadro z pokrywką, ale bez kranika,
-
Filtrator,
-
Termometr kuchenny,
-
Cukromierz,
-
Łyżka do mieszania zacieru,
-
Kapslownica,
-
Butelki.
Surowce do wyrobu naszego piwa rzemieślniczego:
-
Słód – najlepiej śrutowany,
-
Chmiel – aromatyczny lub goryczkowy (sproszkowany lub granulowany),
-
Drożdże piwowarskie – przyspieszają rozkład cukrów na alkohol i dwutlenek węgla,
-
Ekstrakt słodowy lub glukoza.
Jak widać nie potrzeba wiele, by móc zacząć i stosunkowo niewielkim kosztem możemy założyć swój maleńki browar rzemieślniczy. Jednak najważniejszym elementem w produkcji piwa jest cierpliwość. Składniki należy dodawać stopniowo i powoli, oczywiście w odpowiedniej kolejności i proporcjach. Samo warzenie powinno nam zając nie więcej, niż jedno popołudnie. Natomiast cały sekret tego rzemiosła polega na cierpliwym oczekiwaniu podczas fermentacji i nagazowywania, które zajmuje około 4 -6 tygodni.